Glede na naše trenutne stroške ogrevanja, smo se odločili, da bo potrebno nekaj ukrepati. Zato pa smo se odločili, da bomo naredili eno večjo investicijo in si priskrbeli toplotno črpalko. Predno pa smo bili popolnoma prepričani za to, pa smo morali najprej malo premisliti našo porabo in pa ostale tehnične stvari, povezane s toplotnimi črpalkami.

Tako smo na začetku malo preračunali, koliko porabe imamo z ogrevanjem. Sicer smo stanovanje ogrevali s kaminsko pečjo, torej na drva, vendar smo za ogrevanje sanitarne vode še vedno uporabljali elektriko. Tukaj pa bi na pomoč prišla toplotna črpalka. Ker pa imamo doma kmetijo, je poraba vode zelo velika, torej bi se toplotna črpalka lahko še kako poznala. Tako pa smo po nekaj preračunavanja stroškov za toplo vodo in pa po pogovoru s strokovnjakom ugotovili, kako močna toplotna črpalka bo potrebna.

Nato pa je bilo potrebno še premisliti, katero vrsto toplotne črpalke bomo izbrali. Toplotna črpalka lahko sicer deluje na več različnih načinov, kateri pa se med seboj razlikujejo po tem, iz kje črpajo toploto. Tako poznamo toplotne črpalke, ki toploto črpajo iz zraka, vode ali pa iz zemlje.

Ker pa smo želeli, da bi bila naša toplotna črpalka približno enako učinkovita skozi celotno leto, smo se odločili, da bo toplotna črpalka, ki toploto črpa iz tal, oziroma zemlje, še najbolj primerna, saj ima zemlja nekaj metrov globoko, skozi celo leto skoraj da približno enako temperaturo.

Toplotna črpalka je pomenila velik prihranek za našo kmetijo

Prav tako pa nam je isti strokovnjak povedal, da bi bila lahko to čisto pametna odločitev in glede na lokacijo, še najbolj učinkovita toplotna črpalka.

Tako pa smo začeli iskati takšno toplotno črpalko, z določeno močjo, ter smo jo na srečo tudi kar hitro našli. Sedaj je bilo le še potrebno, da nam jo delavci inštalirajo, saj je bilo to kar veliko dela, kajti potrebno je toplotne zbiratelje zakopati globoko v zemljo, kjer bodo lahko črpali toploto.