Haha kako smešno ime za bolezen, putika.

Že kot otrok sem slišal za putiko. Moj stric je vedno govoril o njej.

Pa se mi je vedno zdelo, da se stric in druščina okrog njega samo norca delajo iz imena putika. Je res, da je včasih malo zašepal in ta čas ni pil nič alkohola. To mi je bilo malo čudno, saj je bil stric dober vinogradnik, v njegovih sodih je bilo kar nekaj vina z zlatimi medaljami in je rad spil kupico dobrega. Ko pa je prišla putika pa je pil samo vodo.

Potem pa je ta beseda izginila vse do danes, ko moj svak uporablja enake besede kot stric pred tridesetimi leti. Potem pa že bo nekaj na tem in da putika res obstaja. Stvar me je pritegnila in postala zanimiva, pa sem se malo pozanimal kaj putika sploh je. Pravijo, da je to bolezen kraljev, to pa zato, ker so jo navadno dobili tisti, ki prekomerno in zelo dobro jedli. Je presnovan bolezen našega organizma, ki nastane zaradi povečanja sečne kisline v našem telesu in je ledvice, človeški filter, ne morejo več izločiti in predelati. Največkrat in najbolj pogosto prizadene palec na nogi, najpogosteje moške po štiridesetem letu starosti. Vzrok je navadna nepravilna prehrana. Je pa putika ozdravljiva, seveda z veliko mero samokontrole in odrekanja. Predvsem sprememba prehranjevalnih navad je pomemben dejavnik na poti k ozdravitvi. Se pa večina pozdravi, saj so baje bolečine neznosne in lahko trajajo ure in ure.

Ali je putika res kraljeva bolezen

Že samo pitje zadostne količine vode je lahko pomemben dejavnik. Za popolno odpravo bolezni pa je seveda potrebna še dieta. Mojega svaka smo vedno jezili, do zdaj si jedel kot kralj, zdaj pa trpiš kot tlačan.

Ta stavek je vedno požel veliko smeha. Svak se je potem vedno kislo nasmehnil in s skremženim obrazom spil še en kozarec vode.